Szwajcaria: zupa wielkopostna
- 4 kwietnia, 2003
- przeczytasz w 1 minutę
W piątki Wielkiego Postu, prawie w każdej parafii w Szwajcarii, tu gdzie pracują Księża Sercanie organizuje się tak zwaną “Soupe de Carême”, czyli Zupę wielkopostną – jak podaje Ks. Piotr Mosur SCJ pracujący od wielu lat w Szwajcarii. Pierwsi parafianie zaczynają przychodzić już od 11.30. Zupa jest przygotowywana przez parafianki z jarzyn i wody bez tłuszczu, oprócz zupy na stole podawany jest miejscowy ser GRUYERE i chleb, to cały obiad. Jako napój […]
W piątki Wielkiego Postu, prawie w każdej parafii w Szwajcarii, tu gdzie pracują Księża Sercanie organizuje się tak zwaną “Soupe de Carême”, czyli Zupę wielkopostną – jak podaje Ks. Piotr Mosur SCJ pracujący od wielu lat w Szwajcarii.
Pierwsi parafianie zaczynają przychodzić już od 11.30. Zupa jest przygotowywana przez parafianki z jarzyn i wody bez tłuszczu, oprócz zupy na stole podawany jest miejscowy ser GRUYERE i chleb, to cały obiad. Jako napój do obiadu — czysta woda. Po obiedzie każdy wrzuca co może do koszyka przy drzwiach wejściowych restauracji. Czasami 5 franków, inni 10 lub więcej. Zebrane pieniądze są przesyłane na misje i dla biednych (nie brakuje ich i w Szwajcarii) — pisze Ks. P. Mosur SCJ.