Watykan o genetycznej żywności
- 10 listopada, 2003
- przeczytasz w 1 minutę
Wczoraj Watykan wystosował do naukowców, ekspertów w dziedzinie zdrowia, urzędników Narodów Zjednoczonych i grup farmerów zaproszenie na konferencję na temat żywności genetycznie modyfikowanej. Niektórzy przedstawiciele Watykanu stwierdzają, iż mogłaby być środkiem pomocnym w zwalczaniu głodu na świecie. Dwudniowe sympozjum “Żywność modyfikowana Genetycznie: niebezpieczeństwo czy nadzieja” zostało zorganizowane przez Papieska Radę Sprawiedliwości i Pokoju, kierowaną przez kard. Renato Martino. W swoim wystąpieniu podkreślał on potencjalne korzyści jakie niesie ze sobą taka […]
Wczoraj Watykan wystosował do naukowców, ekspertów w dziedzinie zdrowia, urzędników Narodów Zjednoczonych i grup farmerów zaproszenie na konferencję na temat żywności genetycznie modyfikowanej. Niektórzy przedstawiciele Watykanu stwierdzają, iż mogłaby być środkiem pomocnym w zwalczaniu głodu na świecie.
Dwudniowe sympozjum “Żywność modyfikowana Genetycznie: niebezpieczeństwo czy nadzieja” zostało zorganizowane przez Papieska Radę Sprawiedliwości i Pokoju, kierowaną przez kard. Renato Martino. W swoim wystąpieniu podkreślał on potencjalne korzyści jakie niesie ze sobą taka żywność, przede wszystkim dla zwalczania na świecie głodu, który jest sprawa sumienia dla każdego. “Dlatego Watykan śledzi ze szczególna uwagą i nadzieja każdy rozwój w nauce, który może pomóc w odnalezieniu rozwiązania dla plagi dotykającej tak wielka część ludzkości” — stwierdził kard. Martino dla Radia Watykańskiego. Także przeciwnicy modyfikowanej genetycznie żywności mogli przestawić swoje racje.
Takie stanowisko Watykanu może spotkać się z dużym oporem w Europie, która nałożyła moratorium na uprawę i import modyfikowanej żywności oraz niektórych państw afrykańskich (jak np. Zambia), które odmówiły przyjęcia pomocy żywnościowej w takiej postaci. Natomiast może liczyć na poparcie USA, w których zainwestowano ogromne sumy w rozwój biotechnologicznych form produkcji żywności.